Japonca Mutfak Terimleri
Japonca Mutfak Terimleri
A | |
| abura | Sıvı yağ |
| abura-age | Kızarmış Tofu dilimleri |
| aemono | Sirke veya diğer soslar içinde yapılan yiyecekler |
| age | Kızartılmış |
| amiyaki | Telli ızgara da yapılmış |
| an | Tatlı Azuki fasulyesi reçeli |
| anmitsu | an ve şekerden yapılan tatlı |
| asa gohan | Sabah kahvaltısı |
| awabi | Kabuklu bir deniz hayvanı |
| azuki | Küçük kırmızı fasulye |
B | |
| baataa | Tereyağı |
| battera-zushi | Osaka stili sıkıştırılmış ve kalıplanmış sushi |
| bento | Geleneksel kutu yemekler. |
| biiru | Bira |
| burokkori | Brokoli |
C | |
| o-cha | Yeşil çay |
| chanko-nabe | Sumoların yediği kaynatılmış et ve sebzelerden oluşan yemek |
| chawan | Pilav kasesi |
| chawan mushi | İçinde kare olarak kesilmiş sebzeler olan yumurta kreması |
| chazuke | Pilav ve diğer malzemelerin üzerine çay konularak yapılan yiyecek |
| chikuwa | Delikli silindir şeklinde balık püresi |
| chirashi-zushi | Sirkeli pilavın üzerine konmuş çeşitli çiğ balık |
| chiizu | Peynir |
D | |
| daikon | Havuç şeklinde büyük Japonturpu |
| daizu | Soya fasulyeleri |
| dango | Genelde küçük şişlerde sunulan ufak, yuvarlak hamur köftesi |
| dashi | Deniz mahsullerinden yapılma bir çeşit çorba |
| dengaku | Tatlı miso ile pişirilmiş tofu veya konnyaku |
E | |
| ebi | Karides |
| enoki | Uzun ince bir mantar |
F | |
| fugu | Bir çeşit balık |
| furutsu | Meyva |
G | |
| gari | İnce dilimlenmiş zencefil tırşusu (sushi ile servis yapılır) |
| genmai | Kahverengi pirinç |
| gobo | Dulavratotu kökü |
| gohan | Pilav, genelde 'yemek' analamında da kullanılır |
| goma | Susam |
| gyoza | Çin usulü kızarmış mantı |
H | |
| hashi | Yemek çubukları |
| hijiki | Bir çeşit deniz yosunu |
| hiru-gohan | Öglen yemeği |
| hiyashi | Soğuk |
| hiyashi-bachi | Soğutulmuş kase içinde buz ve su ile servis etmek |
| hiya yakko | Soğuk tofu blokları |
| horenso | Ispanak |
İ | |
| iidako | Küçük ahtapot |
| ika | Mürekkep balığı |
| ikura | Somon |
| inari-zushi | Tofu içine konulmuş susshi |
K | |
| kabayaki | Şişde pişirilmiş yılan balığı |
| kabu | Küçük yuvarlak Japon şalgamı |
| kai | Kabuklu deniz mahsüllerinin genel adı |
| kaiseki ryori | Özenle hazırlanmış Kyoto usulü yemek |
| kanten | Yosundan yapılan ve genelde tatlı yapımında kullanılan jelatin |
| kappa-maki | Japon hıyarı ve sushi pilavı ile yuvarlanarak hazırlanmış sushi çeşidi |
| katsuo-bushi | Dashi yapmak için kullanılan kurutulmuş uskumru |
| ki-no-ko | Mantarların genel adı |
| konbu | Dashi yapımında kullanılan kahverengi deniz yosunu |
| konnyaku | 'şeytan-dili' kökünden yapılmış jelatinimsi MADDE |
| kyuri | İnce ve uzun Japon hıyarı |
M | |
| maguro | Ton balığı |
| maki | Yuvarlanmış |
| meshi | Pilav veya yemek anlamında kullanılan kelime (günlük yaşamda) |
| mirin | tatlandırılmış yemek sakesi |
| miso | Mayalanmış soya fasulyesi macunu |
| mizu | Su |
| momo | Şeftali |
| mori-soba | Bambu ile servis yapılan soğuk soba |
| myoga | Oldukça değerli ve pahalı bir zencefil çeşidi |
N | |
| nabemono | Kaynatılarak hazırlanan |
| nasu | Patlıcan |
| natto | Mayalanmış, yapışkan soya fasulyesi |
| nigiri-zushi | Sirkeli yuvarlanmış pilavın üzerine konan çiğ balık (Bir çok kişinin aslında sadece sushi olarak bildiği) |
| nihon-shu | Pirinç şarabı (sake) |
| nimono | Soya sosu ve sake ile pişirilmiş yiyecekler |
| noren | Restoranların girişinde bulunan iki parçalı perde |
| nori | Çok ince kurutulmuş deniz yosunu |
| nuka | Sebzeleri turşu yapmak için kullanılan pirinç kepeği |
| O | |
| oden | Et suyunda kaynatılmış, balık veya veya balık kekleri |
| oishii | Lezzetli anlamına gelen kelime |
| oshinko | Turşu |
| onigiri | Pilav topu |
| osechi ryoori | Geleneksel yeni yıl yemeği |
R | |
| ramen | Çin usulü noodle(şehriye) |
| renkon | Nilüfer çiçeği kökü |
| robatayaki | Özellikle ızgara yapan restoran |
S | |
| saba | Uskumru |
| sakana | Balik |
| sake | Somon balığı |
| o-sake | Pirinç şarabı |
| sarada | Salata |
| sashimi | Pilavsız sunulan çiğ balık |
| sato-imo | Kulkas kökü gibi bir çeşit patates |
| shiitake | Japonya'nın en ünlü mantarı |
| shio | Tuz |
| shiso | Sashimi ile sunulan perilla yaprağı |
| shoyu | Soya sosu |
| shungiku | Krizantem yaprakları, yemekler lezzet vermak için kullanılır |
| somen | Genelde yazları soğuk olarak yenilen çok ince noodle |
T | |
| tabemono | Yiyecek |
| takenoko | Bambu filizi |
| tako | Ahtapot |
| tamago | Yumurta |
| tara | Morina balığı |
| tekka-maki | Çiğ ton balığı ile yuvarlanarak yapılan sushi |
| tendon | Üzerinde kızarmış karides olan pirinç kasesi |
| tenpura | Kızartılmış sebze ve deniz mahsulleri |
| tofu | Soya fasulyesi kaymağı. Etlere güzel bir alternatifdir. |
| tori | Tavuk eti |
| tsukemono | Japon stili turşu |
W | |
| wakame | Bir çeşit deniz yosunu |
| wan | Çorba kasesi |
| waribashi | Atılabilen hashi (çubuk) |
| wasabi | Çok acı yaban turpu |
Y | |
| yaki | Izgara yapılmış |
| yasai | Sebze |
| yose-nabe | Evde ne varsa onun ile yapılmış yahni |
| yudofu | Konbu yasunu ile kaynatılmış tofu |
| yushoku | Akşam yemeği |
| yuzu | Oldukça değerli ve pahalı bir limon çeşidi |
Z | |
| zaru-soba | Üzerinde kıyılmış nori olan soğuk soba |
| zuke | Turşulanmış |
| zume | Doldurulmuş |