Japonca Mutfak Terimleri
Japonca Mutfak Terimleri
A | |
abura | Sıvı yağ |
abura-age | Kızarmış Tofu dilimleri |
aemono | Sirke veya diğer soslar içinde yapılan yiyecekler |
age | Kızartılmış |
amiyaki | Telli ızgara da yapılmış |
an | Tatlı Azuki fasulyesi reçeli |
anmitsu | an ve şekerden yapılan tatlı |
asa gohan | Sabah kahvaltısı |
awabi | Kabuklu bir deniz hayvanı |
azuki | Küçük kırmızı fasulye |
B | |
baataa | Tereyağı |
battera-zushi | Osaka stili sıkıştırılmış ve kalıplanmış sushi |
bento | Geleneksel kutu yemekler. |
biiru | Bira |
burokkori | Brokoli |
C | |
o-cha | Yeşil çay |
chanko-nabe | Sumoların yediği kaynatılmış et ve sebzelerden oluşan yemek |
chawan | Pilav kasesi |
chawan mushi | İçinde kare olarak kesilmiş sebzeler olan yumurta kreması |
chazuke | Pilav ve diğer malzemelerin üzerine çay konularak yapılan yiyecek |
chikuwa | Delikli silindir şeklinde balık püresi |
chirashi-zushi | Sirkeli pilavın üzerine konmuş çeşitli çiğ balık |
chiizu | Peynir |
D | |
daikon | Havuç şeklinde büyük Japonturpu |
daizu | Soya fasulyeleri |
dango | Genelde küçük şişlerde sunulan ufak, yuvarlak hamur köftesi |
dashi | Deniz mahsullerinden yapılma bir çeşit çorba |
dengaku | Tatlı miso ile pişirilmiş tofu veya konnyaku |
E | |
ebi | Karides |
enoki | Uzun ince bir mantar |
F | |
fugu | Bir çeşit balık |
furutsu | Meyva |
G | |
gari | İnce dilimlenmiş zencefil tırşusu (sushi ile servis yapılır) |
genmai | Kahverengi pirinç |
gobo | Dulavratotu kökü |
gohan | Pilav, genelde 'yemek' analamında da kullanılır |
goma | Susam |
gyoza | Çin usulü kızarmış mantı |
H | |
hashi | Yemek çubukları |
hijiki | Bir çeşit deniz yosunu |
hiru-gohan | Öglen yemeği |
hiyashi | Soğuk |
hiyashi-bachi | Soğutulmuş kase içinde buz ve su ile servis etmek |
hiya yakko | Soğuk tofu blokları |
horenso | Ispanak |
İ | |
iidako | Küçük ahtapot |
ika | Mürekkep balığı |
ikura | Somon |
inari-zushi | Tofu içine konulmuş susshi |
K | |
kabayaki | Şişde pişirilmiş yılan balığı |
kabu | Küçük yuvarlak Japon şalgamı |
kai | Kabuklu deniz mahsüllerinin genel adı |
kaiseki ryori | Özenle hazırlanmış Kyoto usulü yemek |
kanten | Yosundan yapılan ve genelde tatlı yapımında kullanılan jelatin |
kappa-maki | Japon hıyarı ve sushi pilavı ile yuvarlanarak hazırlanmış sushi çeşidi |
katsuo-bushi | Dashi yapmak için kullanılan kurutulmuş uskumru |
ki-no-ko | Mantarların genel adı |
konbu | Dashi yapımında kullanılan kahverengi deniz yosunu |
konnyaku | 'şeytan-dili' kökünden yapılmış jelatinimsi MADDE |
kyuri | İnce ve uzun Japon hıyarı |
M | |
maguro | Ton balığı |
maki | Yuvarlanmış |
meshi | Pilav veya yemek anlamında kullanılan kelime (günlük yaşamda) |
mirin | tatlandırılmış yemek sakesi |
miso | Mayalanmış soya fasulyesi macunu |
mizu | Su |
momo | Şeftali |
mori-soba | Bambu ile servis yapılan soğuk soba |
myoga | Oldukça değerli ve pahalı bir zencefil çeşidi |
N | |
nabemono | Kaynatılarak hazırlanan |
nasu | Patlıcan |
natto | Mayalanmış, yapışkan soya fasulyesi |
nigiri-zushi | Sirkeli yuvarlanmış pilavın üzerine konan çiğ balık (Bir çok kişinin aslında sadece sushi olarak bildiği) |
nihon-shu | Pirinç şarabı (sake) |
nimono | Soya sosu ve sake ile pişirilmiş yiyecekler |
noren | Restoranların girişinde bulunan iki parçalı perde |
nori | Çok ince kurutulmuş deniz yosunu |
nuka | Sebzeleri turşu yapmak için kullanılan pirinç kepeği |
O | |
oden | Et suyunda kaynatılmış, balık veya veya balık kekleri |
oishii | Lezzetli anlamına gelen kelime |
oshinko | Turşu |
onigiri | Pilav topu |
osechi ryoori | Geleneksel yeni yıl yemeği |
R | |
ramen | Çin usulü noodle(şehriye) |
renkon | Nilüfer çiçeği kökü |
robatayaki | Özellikle ızgara yapan restoran |
S | |
saba | Uskumru |
sakana | Balik |
sake | Somon balığı |
o-sake | Pirinç şarabı |
sarada | Salata |
sashimi | Pilavsız sunulan çiğ balık |
sato-imo | Kulkas kökü gibi bir çeşit patates |
shiitake | Japonya'nın en ünlü mantarı |
shio | Tuz |
shiso | Sashimi ile sunulan perilla yaprağı |
shoyu | Soya sosu |
shungiku | Krizantem yaprakları, yemekler lezzet vermak için kullanılır |
somen | Genelde yazları soğuk olarak yenilen çok ince noodle |
T | |
tabemono | Yiyecek |
takenoko | Bambu filizi |
tako | Ahtapot |
tamago | Yumurta |
tara | Morina balığı |
tekka-maki | Çiğ ton balığı ile yuvarlanarak yapılan sushi |
tendon | Üzerinde kızarmış karides olan pirinç kasesi |
tenpura | Kızartılmış sebze ve deniz mahsulleri |
tofu | Soya fasulyesi kaymağı. Etlere güzel bir alternatifdir. |
tori | Tavuk eti |
tsukemono | Japon stili turşu |
W | |
wakame | Bir çeşit deniz yosunu |
wan | Çorba kasesi |
waribashi | Atılabilen hashi (çubuk) |
wasabi | Çok acı yaban turpu |
Y | |
yaki | Izgara yapılmış |
yasai | Sebze |
yose-nabe | Evde ne varsa onun ile yapılmış yahni |
yudofu | Konbu yasunu ile kaynatılmış tofu |
yushoku | Akşam yemeği |
yuzu | Oldukça değerli ve pahalı bir limon çeşidi |
Z | |
zaru-soba | Üzerinde kıyılmış nori olan soğuk soba |
zuke | Turşulanmış |
zume | Doldurulmuş |